Święto Ziemniaka w Trzyciążu

Utworzono: środa, 25 wrzesień 2013

Jesień to czas zbiorów, palenia ognisk na ścierniskach i pieczenia ziemniaków w popiele. Już od 2007 r. w Gminie Trzyciąż na powitanie jesieni podczas imprezy plenerowej Święto Ziemniaka kultywowana jest tradycja przodków oraz prezentowane dziedzictwo kulinarne regionu.

Święto Ziemniaka już po raz czwarty połączone było z Nadprzemszańskim Festiwalem Smaku. Dzięki temu oprócz stoisk oferujących kilkadziesiąt odmian ziemniaków na placu w centrum Trzyciąża pojawiły się stragany z lokalnymi smakołykami przygotowanymi przez Koła Gospodyń Wiejskich z całego powiatu. Były wśród nich m.in. pyszne ciasta, swojskie wędliny, a nawet sery z mleka koziego. Nie zabrakło także kramów z przyprawami z całego świata, miodu z okolicznych pasiek, oscypków z Podhala, czosnku prosto z Podlasia i lokalnej zdrowej żywności. Był także wysokoprocentowy „Czar Chechła” oraz „ Porto Studenckie”.

Jednym słowem każdy, kto zdecydował się uczestniczyć w tym wydarzeniu mógł posmakować natury w najlepszym wydaniu. Po rozstrzygnięciu licznych konkursów na scenie pojawiły się zespoły ludowe z pobliskich miejscowości. Muzyczną gwiazdą imprezy w Trzyciążu był Iwan Komarenko z zespołem. VII Święto Ziemniaka zakończyła biesiada disco polo oraz pokaz sztucznych ogni.

Najnowsze zdjęcia